Šiek tiek apie maistą (shíwù)

Vienas iš dalykų kurių tikrai trūks išvažiavus iš Kinijos tai maistas. Jo čia daug, jis skanus, įvairus ir dar pigus :) Ko daugiau reikia?
Šiek tiek parašysiu ką čia valgau. Iškart įspėju, kad čia tik maža dalis apie maistą, visko aprašyti neįmanoma!

Kadangi čia pavalgyti vietiniuose restoranėliuose yra labai pigu, tai dažniausiai ten ir valgau. Turiu kelis mėgiamiausius tiek prie darbo tiek prie namų. Kadangi ten nedaug užsieniečių lankosi, juose mane jau pažįsta, tai pasikalbam su savininkais/padavėjais. Jie mane pamoko ką nors kiniškai pasakyti - aš juos angliškai. Tai viena iš priežasčių kodėl į tokius vaikštau - tai kol kas vienintelė vieta kur esu priverstas kalbėti kiniškai. Darbe kinų nėra (ir gerai), namie nėra (dar geriau), pasilinksminimo vietose - nedaug. Restoranėliuose porcijos didelės - paprastai užsisakau, suvalgau daugmaž pusę, o likusį išsinešu, tam vienkartinių indų turi pasirengęs kiekvienas restoranėlis.

yúxiāng ròusī ir yanjing

Iš kasdienių patiekalų vienas mano mėgiamiausių yra yúxiāng ròusī (鱼香肉丝) - žuvies kvapo pakepinti mėsos gabalėliai. Na taip, vertimas nelabai vilioja, nors aš iki šiol nežinau kodėl ten žuvies kvapas turėtų būti! Šitą patiekalą galima gauti praktiškai kiekviename Pekino restorane ar restoranėly - ir visur jis šiek tiek skirtingo skonio. Tai vienas iš man patinkančių dalykų, gali tą patį patiekalą valgyti skirtingose vietose ir skonis gali labai skirtis, ir tai nereiškia, kad vienas prastesnis, o kitas geresnis (nors kartais būna ir taip). Taip iš dalies yra todėl, kad čia beveik neegzistuoja (lyginant su Europa) restoranų tinklai - žinoma tokiu yra, bet tikrai ne dauguma. O tokie vietiniai restoranėliai dažniausiai priklauso vienai šeimai, kurios dauguma narių ten pat ir dirba, plius dar papildomai samdyti virėjai ir padavėjai, žinoma.

Meniu vienam iš mano lankomų restoranėlių prie darbo.

Kadangi kol kas dar nepakankamai gerai kalbu kiniškai, einu į restoranėlius, kuriuose yra angliškas meniu (labai retai būna vietiniuose) arba meniu yra su paveiksliukais. Ir čia ne taip kaip Europoj, kur meniu pavaizduotas super duper patiekalas, tada mintyse apie tokį pasvajoji ir lauki žemiškiau atrodančio, o gauni dar paprastesnį nei tikėjaisi. Čia kas pavaizduota meniu tą greičiausia ir gausi, žinoma kartais būna ir šiek tiek prastesnis nei paveikslėly, bet kas nuostabiausia, kad būna ir žymiai geriau atrodantys patiekalai.

pāi huángguā, kiauliena ir jautiena su tofu

Dar vienas iš kasdienių patiekalų yra gōng bǎo jī dīng (宫保鸡丁) - pakepinta vištiena su pipirais ir žemės riešutais. Kurį visi atvykėliai sutartinai vadina užsieniečių maistu, kadangi niekas net negirdėjo, kad jis kam nors nepatiktų! Taip, iš tiesų jis neblogas ir, man, gana naujas derinys: vištiena su žemės riešutais, tačiau gaunasi visai nieko - pabandykit.

Vietinis restoranėlis su įdomiu interjeru.

Beje, tik atsisėdus restoranėlyje dažniausia iš kart tau atneša meniu ir arbatos ar karšto vandens stiklinę!

Tiesa užsisakyti pavyksta ne visada. Vieną kartą užsimaniau pabandyti kažką naujo, tai išsirinkau iš meniu paveikslėlio patikusį patiekalą ir jo paprašiau. Buvau vienas tai paklausti ko nors kas ten negalėjau, žinojau viena - ten turėtų būti mėsa. Na atnešė, pradėjau valgyti... šiek tiek pavalgiau ir supratau, kad jau nebe alkanas. Kažkoks labai man nepatinkantis prieskonis buvo, juo persismelkę viskas ir mėsa, ir daržovės, iš kur jis atsirado - nežinau.
Tik po to išsiaiškinau, kad ten buvo pakepintos kiaulės žarnos. Na žinosiu ko daugiau Kinijoj nevalgyti.
Kiaulių žarnos. Neskanios. Apgaulingas reikalas - atrodo skaniai... bet...

Meniu ant sienos vienam iš maniškių restoranėlių. Kitapus gatvės nuo mano namų.

Dar labai nebloga čia musulmonų virtuvė, ten visada gausi iešmukų (šašlykų) - chuàn (串) - matot kaip hieroglifas atrodo? Taip taip, kaip šašlykas :) Ant iešmukų kinai kepa viską pradedant daržovėm, baigiant mėsa, kremzlėm ar cielais viščiukais. Gatvėj už 2-4 元 galima gauti tris virtus kiaušinius ant iešmuko - labai greitai ir sočiai prisivalgai.
Tiesa, musulmonų restoranėliai. Žinoma čia kiaulienos negausi, bet yra kitokios mėsos ir labai skanios musulmoniškos pitos. Musulmoniškuose restoranėliuose dažniausia šeimininkauja žmonės iš xīnjiāng provincijos, taigi galima mėgautis tikru musulmonų gamintu maistu.
Mano ir bendradarbio pietūs musulmonų restoranėly prie darbo.

Namuose karts nuo karto irgi pasigaminu ką nors. Na šiandien nieko ypatingo, bet šiek tiek paeksperimentavau, išsiviriau koldūnų su mažom mažom krevetėm, beveik pasidariau pāi huángguā (拍黄瓜) - kokiu tai būdu paruoštas agurkas. Beveik, todėl, kad neturėjau vieno iš pagrindinių ingredientų - česnako. Tai aš tik užpyliau sukapotą agurką žemės riešutų actu.

Šiek tiek nuotraukų:

Koldūnai iš parduotuvės. Čia dar senam bute mano.

Mažos krevetės ir džiovinti čili pipirai.

Tokio maždaug dydžio tos krevetės. O ten kairėj krabukas dar pasitaikė.

Džiovinti čili pipirai. Tokių labai skanu pasitrupinti gaminant maistą.

Mano padažai. Centre labai skanus žemės riešutų actas; dešinėj skanus sojų padažas... ir panašiai.

Kiniškas alus. Absoliučią daugumą sudaro Yanjing ir Tsingtao. Aš renkuosi - Yanjing.

O vanduo iš krano Pekine yra negeriamas - baisiai užterštas. Visur yra šie aparatai...

Nebeįsivaizduoju kaip įmanoma ryžius be tokio puodo virti. Toks yra kiekvienuose namuose.

Virtas krabeliūkštis.

Ropė? kodėl anksčiau niekas nesakė, kad tai labai geras daiktas? :)

Comments

Daugilas's picture

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.